Maar liefst 1 op de 4 mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een hersenaandoening. Bij een hersenaandoening kan het gaan om aangeboren en niet aangeboren hersenletsel, zoals een beroerte, dementie, depressie, Schizofrenie, migraine of hersenletsel na een ongeluk. Tijdens de jaarlijks terugkerend Brain Awareness Week wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de werking van gezonde hersenen.
De organisatie van de Nederlandse Brain Awareness week ligt in handen van de Nederlandse Neurofederatie en de Hersenstichting. Inmiddels werken ook het Nationaal Initiatief Hersenen & Cognitie en diverse neurowetenschappelijke onderzoeksinstellingen mee aan de organisatie van deze jaarlijks terugkerende week.
Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden, helemaal nu er verwacht wordt dat er een grote groep nieuwe hersenpatiënten bijkomt als gevolg van het coronavirus (Covid-19). Het Coronavirus zorgt namelijk op verschillende manieren voor schade aan de hersenen. We hebben het hier over mensen die het virus hebben gehad en niet over de gevolgen van de maatregelen omtrent Corona. Het virus kan schade aan de hersenen toebrengen door zuurstoftekort in de hersenen, virale hersenontsteking of trombose. Verder is uit onderzoek gebleken dat bijna 60% van alle patiënten die langer dan 48 uur op de IC verblijven, cognitieve klachten hebben na ontslag. Denk hierbij aan aandacht- en geheugenproblemen, gedragsverandering, overprikkeling en/of extreme vermoeidheid.
Revalidatiearts Paulien Goossens geeft aan dat het belangrijk is dat (huis)artsen zich realiseren dat hersenletsel vaak niet duidelijk wordt in de spreekkamer of tijdens een korte observatie. Alle patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen met Corona, zouden eigenlijk met een korte objectieve test gescreend moeten worden op aanwijzingen voor hersenletsel. Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting, roept artsen op om scherp te zijn op mogelijke cognitieve gevolgen bij ex-corona patiënten, zodat deze in een vroeg stadium behandeld kunnen worden en de kans op restverschijnselen verkleind worden.
Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar de hersenen. En uit dat onderzoek blijkt dat beweging heel goed is voor de hersenen. Bewegen zorgt er namelijk voor dat er stofjes in je lichaam worden aangemaakt die nodig zijn om nieuwe hersencellen aan te maken en bestaande hersencellen te beschermen. Daarnaast zorgt sporten voor een verhoogde hartslag, waardoor er meer zuurstof in de hersenen komt. Hierdoor krijgen je hersenen voldoende voeding zodat je je goed kunt concentreren en nadenken. Als je ouder wordt gaan je hersenen soms minder goed werken, maar door onze lichamelijke conditie op peil te houden, kunnen we dat dus enigszins tegengaan.
Om de grootste effecten te bereiken moet een bewegingsprogramma wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Cognitieve Fitness, onder de noemer HersenFit bij Paramedics, is een unieke trainingsmethode. In eerste instantie is dit ontwikkeld als onderdeel van een behandelmethode van neuropsychologen, dat speciaal is afgestemd op het verbeteren van cognitieve vaardigheden (geheugen, logica, inzicht en concentratie) en motorische vaardigheden (coördinatie en reactievermogen). Het is een middel om met behulp van leuke en uitdagende oefeningen, bewuste ademhaling en geestelijke concentratie meer evenwicht te brengen tussen lichaam en geest. HersenFit is een unieke training waarbij fitness-oefeningen worden gecombineerd met elementen die de hersenen bewust activeren.
Tijdens de Brain Awareness Week kunt u online kennismaken met de HersenFit. U meldt zich aan via https://paramedics.nl/baw2021 en ontvangt tijdens de Brain Awareness Week elke dag een korte instructiemail met een oefening. Verder wordt op vrijdag 19 maart tussen 10.00 en 11.30 uur een webinar georganiseerd waarin dit onderwerp verder wordt toegelicht. De werking van de verschillende oefeningen die tijdens deze week zijn verspreid, worden ook uitgelegd. Wanneer de maatregelen rondom Covid-19 het toelaten, zullen we weer starten met de HersenFit en kunt u een proefles volgen.