In 2019 hebben circa 170.000 mensen de diagnose kanker gekregen. Dat komt neer op ruim 460 mensen per dag. De meest voorkomende kankersoorten zijn darm-, prostaat- borst en huidkanker. Door de goede behandelingen en bevolkingsonderzoeken wordt kanker in een steeds vroeger stadium opgespoord en hiermee stijgt ook de kans op genezing.
De behandeling voor mensen die de diagnose kanker krijgen bestaat voornamelijk uit chemotherapie, bestraling, hormoontherapie en/of een chirurgische ingreep. Deze behandelingen kunnen veel bijwerkingen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, angst, depressie, slapeloosheid en cognitieve klachten zoals vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Dit heeft een negatieve invloed op de fysieke gesteldheid, maar vooral ook op de kwaliteit van leven. ‘Kankersurvivors’ vertellen vaak het vertrouwen in hun lichaam verloren te hebben en in spanning te leven naar het volgende controlemoment.
Behandeling van kanker heeft vaak op veel gebieden gevolgen. Zo is er meer kans op complicaties aan het hart (cardiotoxiciteit, ontstekingen, hartklachten, fibrose), speelt vermoeidheid door verschillende factoren een grote rol en houden mensen vaak (chronische) pijnklachten over als gevolg van de behandeling.
Ook neurologisch gezien verandert er veel. Mensen rapporteren verandering in smaak, reuk en hongergevoel (m.n. bij chemotherapie), slapeloosheid komt veel voor onder mensen met kanker én de aansturing en sensitiviteit van het lichaam verandert (neuropathie, moeite met balans).
Een gezonde leefstijl voor-, tijdens- en na de behandeling vergroot de kans op genezing, vermindert klachten en complicaties bij behandeling en vergroot het herstel. Beweging, voeding, slaap en ontspanning zijn essentiële onderdelen van een gezonde leefstijl.
Bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Er is steeds meer informatie beschikbaar over de positieve effecten van bewegen bij kanker. Patiënten die tijdens chemotherapie deelnemen aan fysieke training blijken de chemotherapie beter te kunnen verdragen. Beweging geeft een positieve effect voor, tijdens en na de behandeling. Helaas wordt beweging nog niet altijd geadviseerd door de behandelend arts.
Bij Paramedics kunt u terecht voor oncologie fysiotherapie. Ellis van Zutphen en Sylvia Weerman begeleiden u naar fysiek herstel, met aandacht voor uw individuele klacht(en). Komt u niet meer in aanmerking voor de fysiotherapeut? Preventief bewegen blijft van groot belang. Danisa Greven, onze Fitnesstrainer Oncologie en tevens leefstijlcoach begeleidt u verder in het proces naar een gezond beweegpatroon en adviseert u verder over een gezonde leefstijl. Meer informatie vindt u op https://paramedics.nl/fysiotherapie-assen-fysiotherapeut/oncologische-fysiotherapie.